Σύνδεσμος Ιστορικών Καφέ Ευρώπης

Σύνδεσμος Ιστορικών Καφέ Ευρώπης

O Σύνδεσμος Ιστορικών Καφέ Ευρώπης, συστήθηκε στις 8 Απριλίου 2014 στα Χανιά Κρήτης, στην Ελλάδα.

Είναι γνωστό ότι τα Ιστορικά Καφέ της Ευρώπης, έχουν κατά καιρούς φιλοξενήσει στους χώρους τους, σημαντικές εκδηλώσεις όπως επίσης και χαρισματικές  προσωπικότητες από τους χώρους των Γραμμάτων, των Τεχνών και της Πολιτικής, οι οποίες, με το δικό τους ιδιαίτερο τρόπο,  καθόρισαν την ιστορία των τόπων και των ανθρώπων τους.

Τα ιστορικά Καφέ, ως αγαπημένα σημεία συνάντησης και συναναστροφής ανθρώπων, μεταξύ άλλων και συγγραφέων, ποιητών, καλλιτεχνών, αριστοκρατών, πολιτικών, διανοουμένων, αποτελούν «θεματοφύλακες» πολιτισμικού πλούτου γεγονότων και εμπειριών καθώς οι ατμοσφαιρικοί και γεμάτοι αναμνήσεις χώροι τους, «αφηγούνται» αμέτρητες, μοναδικές ιστορίες.

Την ιδέα της δημιουργίας ενός φορέα που θα συνέδεε  τα ιστορικά Καφέ  της Ευρώπης, εμπνεύστηκε ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης και οικοδεσπότης του ιστορικού καφέ «Κήπος» Βασίλης Σταθάκης, όταν τον Οκτώβριο του 2012 ενημερώθηκε, πως σύμφωνα με την  έρευνα του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης όπως επίσης και του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητήριου Χανίων, το καφέ «Κήπος», είναι μέχρι και σήμερα, το μοναδικό ιστορικό καφέ που διατηρείται στην Ελλάδα.
Το ιστορικό καφέ «Κήπος» στο φιλόξενο χώρο του, ο οποίος περιβάλλεται από τη φυσική ηρεμία και ιστορικότητα που αποπνέει ο Δημοτικός Κήπος Χανίων, λειτουργεί αδιάκοπα από το 1870 στα Χανιά της Κρήτης, αποτελώντας ένα ιδιαίτερο και διαχρονικής αξίας σημείο, ιστορικής, πολιτιστικής και κοινωνικής αναφοράς της πόλης για σχεδόν ενάμιση αιώνα.

Ο Σύνδεσμος Ιστορικών Καφέ Ευρώπης - EHICA, επιθυμεί να αποτελέσει μια «Γέφυρα Πολιτιστικής Διασύνδεσης και Επικοινωνίας» η οποία θα ενώνει τα Ιστορικά Καφέ της Ευρώπης σε μια πολιτιστική διαδρομή με τίτλο «Δρόμος Ιστορικών Καφέ Ευρώπης» με κύριους στόχους:

•  Την ανάδειξη της μοναδικότητας κάθε  Ιστορικού Καφέ – μέλους, μέσα από κοινές συνέργειες, δράσεις και εκδηλώσεις με αμετακίνητο στόχο την ανθρώπινη αναψυχή και την πνευματική ανάταση σε συνδυασμό με την προαγωγή ποικίλων εκφάνσεων πολιτισμού.

•  Την ανταλλαγή πολύτιμων εμπειριών, γνώσεων και επαγγελματικών πρακτικών στο σύγχρονο περιβάλλον της καφεστίασης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως επίσης και την ενθάρρυνση για αξιοποίηση δυνατοτήτων βελτίωσης και εμπλουτισμού μοντέλων ανάπτυξης.

•    Τη δημιουργία μιας νέας αναπτυξιακής οπτικής που ως στόχο θα έχει τη διεύρυνση των δυνατοτήτων του πολιτιστικού τουρισμού και την ανάπτυξη της κουλτούρας των Ευρωπαϊκών Ιστορικών Καφέ ως τουριστικού προϊόντος, το οποίο μπορεί να προωθηθεί σε διεθνές επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη και τοπική οικονομία των πόλεων όπου εδρεύουν.

•    Την προώθηση και διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε ιστορικού καφέ και την ένταξή του στην αναπτυξιακή στρατηγική κάθε πόλης – έδρας Καφέ, σε συνεργασία και με την υποστήριξη των τοπικών κρατικών φορέων και υπηρεσιών.

Στο ταξίδι αυτό, που γεφυρώνει την Ιστορία, εγείρει αναμνήσεις και συμβάλλει στην καλλιέργεια σεβασμού και διατήρησης για όσα μένουν αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου.