“Χρονική αντιστρεπτότητα Α. Ταμπούκι - Γ. Μαρκαντωνάκη”

“Χρονική αντιστρεπτότητα Α. Ταμπούκι - Γ. Μαρκαντωνάκη”
11|09 - 31|10
Κέντρο Αρχιτεμτονικής Μεσογείου

Ο Δήμος Χανίων, η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ και το Ιταλικό Ινστιτούτο Ελλάδος εγκαινιάζουν την έκθεση “Χρονική αντιστρεπτότητα Α. Ταμπούκι Γ. Π. Μαρκαντωνάκης” στις 11/9/2017 στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου ως εναρκτήρια στις βραχύχρονες πολλαπλές εκδηλώσεις μνήμης στον Αντόνιο Ταμπούκι (1948-2012). Η αναδρομική αυτή έκθεση εικαστικών έργων του Γιάννη Π. Μαρκαντωνάκη (Χανιά 1952) παρουσιάζεται με αφορμή τα 21 βιβλία του Α. Ταμπούκι που μεταφράσθηκαν στα ελληνικά από τον Ανταίο Χρυσοστομίδη για τις εκδόσεις “Άγρα”. Παράλληλα στα Χανιά -πόλη που αγάπησε ο Αντόνιο και επισκεπτόταν κάθε χρόνο μαζί με τον Ανταίο από το 2000 ως το 2011, στο ξενοδοχείο όπου εφιλοξενείτο το ιστορικό “Δώμα” θα εκτεθεί εγκατάσταση του Γ. Π. Μαρκαντωνάκη που αναφέρεται στη σχέση των Ταμπούκι - Χρυσοστομίδη όπως παρουσιάζεται στο βιβλίο “Ένα πουκάμισο γεμάτο λεκέδες” μ’ εμβόλιμα 19 κείμενα παγκοσμίων συγγραφέων που έγραψαν στη μνήμη του Χρυσοστομίδη, επιμελητής ο Αντώνης Βλαβογιλάκης.
Η έκθεση του Μαρκαντωνάκη διαθρώνεται στα 3 επίπεδα του ΚΑΜ ως ένα περιβάλλον με 44 επί μέρους εγκαταστάσεις, χρονολογημένες σπονδυλωτές ενότητες που δεν εικονογραφούν το λογοτεχνικό έργο του συγγραφέα αλλά συνδιαλέγονται μαζί του ως χωροχρονική ανέλιξη -σπειράλ- σε θέματα παρμένα από μυθιστορήματα και διηγήματά του. Ο Μαρκαντωνάκης χρησιμοποιεί τον όρο του Α. Ταμπούκι “αντιστρεπτότητα του χρόνου” (βιβλίο “Η γαστρίτιδα του Πλάτωνα”) με πρόθεση ανάδειξης της ανάδρομης πορείας από το 2017 προς το 1975. Η αισθητική ματιά της μεταπρωτοπορίας, η κεραία της εκλεκτιστικής συγγένειας του σήμερα με το βιωμένο χθες, ανασκηνοθετημένα μ’ αντίστροφη ροή, όπου η δεδομένη εικαστική συλλογή, προσφέρεται για τη μεθοδική ανάλυση των θεμάτων του Ταμπούκι επεξεργασμένη με σεβασμό ΑΝΤ’ ΑΥΤΩΝ (συμπεριλαμβάνεται και η εργασία του μεταφραστή Χρυσοστομίδη) από τον εικαστικό καλλιτέχνη. Ένα συμπίλημα ιδεών, μέσα από τη συνύπαρξη πολλαπλών υλικών σε ποιητική έντεχνη συνδυαστική. Τα βιώματα, η αγάπη για τη μεσογειακή Ευρώπη τροφοδοτούν την πλουραλιστική Ανθρωπογεωγραφία ύμνο στην ανάμνηση σημαντικών ανθρώπων του πολιτισμού κυρίως του 20ου αιώνα.
Για τον Μαρκαντωνάκη η διάσταση των έργων αναγνωρίζεται μέσα από σχέδια, ζωγραφική, γλυπτική, installation, φωτογραφίες, με μετρήσιμο “μόντουλορ” το “μπόι” των δύο δημιουργών. Εξαίρεση το πελώριο ρεαλιστικό πορτραίτο κολάζ του Ταμπούκι που πραγματοποιείται από τον Γ. Π. Μαρκαντωνάκη με τη βοήθεια του κόσμου από το 2013 και θα ολοκληρωθεί στην Αθήνα το 2018 στην έκθεση στο Ιταλικό Ινστιτούτο επί της Πατησίων.
Το πορτραίτο αυτό είναι ένα εικαστικό “ρέκβιεμ” ύμνος στη μνήμη χρόνος, βασικά θεματικά μότο στο έργο του αειμνήστου Αντόνιο Ταμπούκι. Ιστορικός τεκμηριωτής της έκθεσης ο Θανάσης Μουτσόπουλος.
Στις παράλληλες εκδηλώσεις για τον Α. Ταμπούκι στο ΚΑΜ ομιλίες, βιβλιοαναγνώσεις, ξεναγήσεις μαθητών, φοιτητών.
Επίσης, θα παιχθεί τον Οκτώβριο, στο ΚΑΜ και στη Παιδική Βιβλιοθήκη Χανίων σε θεατρική διασκευή για παιδιά και νέους, το βιβλίο του Ταμπούκι “Η γυναίκα του Πόρτο Πιμ”. Διασκευή, σκηνοθεσία, περφόρμανς: Γιάννης Μαρκαντωνάκης, μουσική απόδοση-ερμηνεία: Ζωή Κολλάρου. Είσοδος ελεύθερη
Ο Γιάννης Π. Μαρκαντωνάκης ζει και εργάζεται ως καλλιτέχνης στην Αθήνα και στα Χανιά 44 χρόνια. Διευθύνει τον “Χώρο Τέχνης Χανίων”. Βραβευμένος. Στο ενεργητικό του 200 ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάκα και εξωτερικό.