Γαμήλια έθιμα στην Κρήτη για... βίον ανθόσπαρτον!

Ο γάμος στο νησί είναι το όνειρο πολλών ζευγαριών. Η Κρήτη και τα ρομαντικά Χανιά, προσφέρουν το ιδανικό σκηνικό για έναν ονειρεμένο γάμο. Οι ολοζώντανες παραδόσεις τον καθιστούν μοναδικό, τόσο για τους καλεσμένους όσο και για το ζευγάρι.

Οι ετοιμασίες ξεκινούν την Πέμπτη πριν το γάμο με το στρώσιμο του νυφικού κρεβατιού. Η ατμόσφαιρα γεμίζει μουσική, μαντινάδες και ευχές την ευτυχία του ζευγαριού. Τη μέρα του γάμου ο γαμπρός απολαμβάνει την τελευταία τσικουδιά του εργένη, καθώς οι φίλοι του τον ετοιμάζουν για το μυστήριο.
Το ίδιο συμβαίνει και στο σπίτι της νύφης όπου φίλες, γυναίκες από το συγγενικό περιβάλλον και η μητέρα της, τη βοηθάνε να ντυθεί με ευχές, μαντινάδες και τραγούδια. Δε λείπει βέβαια και το χαρακτηριστικό γράψιμο των ονομάτων των ελεύθερων κοριτσιών στο γοβάκι της νύφης, το σβήσιμο των οποίων σημαίνει ποια έχει σειρά να παντρευτεί.

Σε πολλές περιπτώσεις η νύφη φτάνει στην εκκλησία με τη συνοδεία ορχήστρας που παίζει παραδοσιακά τραγούδια σε όλη τη διαδρομή. Στο κατώφλι της εκκλησίας ο πατέρας την παραδίδει στον γαμπρό, δίνοντας την ευχή του και ζητώντας του να την αγαπάει και να του την προσέχει.

Μετά το μυστήριο, η γιορτή ξεκινάει με μουσικές, τσικουδιά, γραβιέρα με μέλι και παραδοσιακά εδέσματα όπως καλτσουνάκια, κρεατότουρτες, σφακιανές πίτες και φυσικά το ξακουστό γαμο-πίλαφο που δε θέλει να χάσει κανείς!

Η μουσική αρχίζει και ο πρώτος χορός, το πρώτο "συρτό" είναι της νύφης. Πρώτος μαζί της χορεύει ο πατέρας και η οικογένειας της και μετά οι καλεσμένοι που δίνοντας ένα χαρτονόμισμα στην ορχήστρα, σέρνουν για λίγο τον χορό κρατώντας τη νύφη. Η μεγάλη γιορτή κρατάει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και σύμφωνα με την παράδοση σηματοδοτεί τα χρόνια που θα ακολουθήσουν.
Το Kydon, The Heart City Hotel είναι στη διάθεσή σας, για σας βοηθήσει να σχεδιάσετε τον γάμο των ονείρων σας. Το ξενοδοχείο μας θα ομορφύνει την ημέρα σας με φροντίδα και επαγγελματισμό. Gala Dinner, Νυφική σουίτα για την προετοιμασία της νύφης ή και του γαμπρού, σουίτα Νεονύμφων για την πρώτη βραδιά της κοινής σας ζωής, φιλοξενία προσκεκλημένων, και πολλές άλλες υπηρεσίες, για να είναι η μέρα και όλη σας η ζωή σπαρμένη με λουλούδια και γεμάτη γλύκα!